Färgsättning

, ,

Det finns tre faktorer du bör tänka på när du färgsätter ditt hus – huset, området och grannarna. Dessutom kan kommunen ha synpunkter i samband med nybygge. Men du behöver inget byggnadslov vid ommålning om ”byggnadens karaktär därigenom inte ändras väsentligt”.
Grannarna har enligt lag ingen bestämmanderätt, men dock yttranderätt i samband med bygglov. Naturligtvis kan du även vid ommålning ta upp frågan med grannarna om du tänker måla om huset på ett helt nytt sätt.

Det kan vara en väsentlig skillnad på upplevd färg och egen färg, det vill säga skillnaden mellan färgprovet och den uppmålade färgen. På väggen växer färgen i intensitet och ljushet med ytans storlek. Detta beror på att förutsättningarna för betraktelsesituationen förändrats. I princip bör du välja färger som är mer dämpade på färgprovet för att du ska få det resultat du väntat dig. Var försiktig med färger som är både ljusa och kulörta. De kan ge dig ett hus som står som ett utropstecken.

Din upplevelse av färgen påverkas av vilka andra färger den ses tillsammans med. Det kallas för kontrastförstärkning. En gulaktig färg kan tillsammans med en grön upplevas som lätt rödaktig. Samma gula ton kan tillsammans med en stark röd färg upplevas ha en dragning mot grönt. Svagt rosa färger kan upplevas som lilaaktiga, svaga ljusa gröna och ljusa grå som blåaktiga. Du bör alltså bestämma dig innan du väljer färg, om du vill att huset ska smälta in eller framträda mot omgivningen. Mörka färger smälter in på längre avstånd medan ljusa färger framträder. Färgens ljushet betyder alltså mer i detta fall än kulören.

Ett bra tips är att starta färgsättningsprojektet med att titta i broschyrer och tidningar efter hus som faller dig i smaken. Åk också gärna runt och titta på andra hus. När du hittat ett du tycker om så har du ett utgångsläge. Passar färgerna din hustyp? Är det något som bör förändras? Ring gärna på och fråga vilka färger de målat med. De tar säkert inte illa upp över besöket, det är ju snarare en komplimang. Vet de inte vilka färgerna var, kan du be att få återkomma med en karta färgprover för att jämföra. Dessa får du av din Beckershandlare.

Nästa steg är provmålningen. Måla upp en kvadratmeter av huset eller måla på en lös skiva. För detta ändamål har vi tagit fram provmålningsburkar som finns hos din Beckershandlare. Om färgen inte finns färdig så bryts den i den kulör du önskar. Provmålningsburkarna är dessutom väldigt billiga, så här har du verkligen möjligheten att experimentera dig fram.

Färdigheter

Upplagt på

23 januari, 2019