Fukt & mögel

, ,

Fönster

Fönster måste underhållas med färg för att motstå röta. De är de känsligaste delarna av fasaden eftersom fukt och kondens bildas på grund av temperaturskillnaderna inne och ute. Därför är det viktigt att måla med en utomhusfärg som släpper igenom fukt. Fet alkydfärg, ibland kallad fönsterfärg, är idag den vanligaste typen. Insidan målas däremot med vanlig lackfärg. Det är också viktigt att fönstren är ordentligt grundade med penetrerande grundolja under färgen.

När är det då dags att måla om fönstren? En god vana är att kontrollera fönstren varje vår. Tecknet på att det är dags att måla om är sprickor i kitt och färg vid fönsterbågarnas bottenstycke. Där är fönstren känsligast. Är fönstret i övrigt bra kan det räcka med att måla bottenstycke och ca 20 cm upp på sidorna.

Dörrar

Om din dörr utsätts för fukt kan den svälla och bli skev när den torkar. Är den fuktig en längre tid kan den börja ruttna. Därför gör du klokt i att underhålla alla dörrar regelbundet. Ett sätt är att skydda över- och underkant av dörrbladet med grundolja. Som med allt trä är det ändarna som är känsligast för fukt och väta.

Färdigheter

Upplagt på

23 januari, 2019