Konsten att slippa repor!
Ha dörrmatta så att små stenar och annat fördärvligt hålls borta. Tänk på att ha tassar på möblerna. Apropå tassar så finns det inte mycket värre för ett trägolv än oklippta hund- och kattklor.
Rikning på trägolvet.
En bra och enkel regel är att man lägger trägolvet i rummets längdriktning.
Lägger man nytt trägolv på ett gammalt trägolv ska man tänka på att lägga det tvärs de gamla brädorna.
Vilken tjocklek ska jag välja?
Det finns många olika varianter av trägolv.
7 mm fanérgolv är riktiga trägolv men de är inte slipbara. Däremot kan du lacka eller olja om golvet. Eftersom den typen av golv ligger på en board blir ytan hård och hållbar. Ett bra alternativ när tjockare trägolv inte fungerar p g a höjden.
10 mm trägolv är slipbara. Dessa har ca 2 mm slitskikt och kan alltså slipas ca 1-2 gånger.
14 och 15 mm trägolv är gjorda på en lamellkonstruktion. Slitskiktet är ca 4 mm så här kan du slipa 3-4 gånger vilket gör att dessa trägolv har en väldigt lång livslängd.
22 mm trägolv är också gjorda på en lamellkonstruktion. Dessa trägolv används endast när man lägger golvet direkt på reglar.
Massiva trägolv. Dessa trägolv finns i ett antal olika bredder och tjocklekar. Vanligast är fur- och grangolv. Massiva golv har en stor rörelse i sig vilket gör att man får springor mellan brädorna på vintern och de går ihop på sommaren.
Gå in under produkter och titta under trägov för att se mer.
Hur ska underlaget vara?
Underlaget ska vara jämt när man lägger trägolv. Är underlaget ojämnt är det stor risk att man får knarr eller ett golv som sviktar.